Ga je een kitten aanschaffen of heb je net een nieuwe kat geadopteerd? Dan is het belangrijk om na te denken over het voer dat je hem of haar gaat geven. Natvoer voor katten is in veel gevallen de beste keuze. Katten zijn namelijk vooral carnivoren en hebben behoefte aan vlees, vis of organen van dieren. Daarnaast moet het voer ook minimaal 70% vocht bevatten. Dit percentage is hoger dan bij droogvoer en dit komt doordat katten relatief weinig draagkracht hebben in hun blaas. Hierdoor moeten ze regelmatig plassen en drinken ze vaak liever wat meer water. Het is daarom belangrijk dat er genoeg vocht in het voer zit, anders kan dit leiden tot uitdroging en problemen met de nieren. Daarom is dit een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het uitzoeken van het beste natvoer voor katten. 

De voordelen van natvoer voor katten 

Is natvoer voor katten beter dan droogvoer? Natuurlijk is dit afhankelijk van het individuele dier, maar over het algemeen is natvoer toch vaak de beste keuze. Dit komt doordat natvoer een hogere vochtigheidsgraad heeft en daardoor meer vocht binnenkrijgt. Katten urineren veel en hebben hierdoor behoefte aan extra vocht. Daarnaast zitten er in natvoer meestal minder koolhydraten dan in droogvoer. Dit is belangrijk, want katten zijn carnivoren en moeten voornamelijk vlees of andere dierlijke producten binnenkrijgen. Droogvoer bevat soms teveel koolhydraten waardoor je kat niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien kan dit leiden tot problemen met de gewicht, zoals obesitas. Een ander voordeel van natvoer ten opzichte van droogvoer is dat het makkelijker verteert wordt door het lichaam van de kat. Dit komt doordat de maag van een kat niet ontworpen is om veel koolhydraten te verteren. Het is daarom belangrijk om te letten op de ingrediëntenlijst wanneer je bedenkt welke soort voer je gaat geven. 

Welke soorten natvoer zijn er voor katten? 

Dat katten natvoer nodig hebben, is duidelijk. Maar welke soorten natvoer zijn er dan? Er zijn verschillende soorten natvoer beschikbaar voor katten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit blikvoer of vloeibaar voer. Vloeibaar voer is soms makkelijker verteerbaar en kan daardoor de darmflora van je kat stimuleren. Dit is belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Blikvoer is over het algemeen wat steviger en bevat minder vocht. Hierdoor kan het goed zijn voor katten die last hebben van diarree of dunne ontlasting. Bovendien is blikvoer meestal wat verpakt in porties, waardoor je makkelijk de juiste hoeveelheid per dag kunt geven aan je kat. Katten en droogvoer – wat is beter? 

Katten en droogvoer – wat is beter? 

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat natvoer beter is voor katten dan droogvoer. Dit is echter niet altijd het geval. Soms kan droogvoer toch beter zijn voor je kat. Dit hangt af van de individuele behoeftes van je dier. Zo is droogvoer vaak wat voordeliger dan natvoer en daardoor makkelijker toegankelijk. Ook bevat het minder vocht, waardoor sommige katten het fijner vinden om te eten. Bovendien blijft droogvoer langer goed en hoeft het niet in de koelkast bewaard te worden. Natvoer moet over het algemeen wel sneller opgegeten worden of anders in de koelkast bewaard worden, anders gaat het bederven. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan droogvoer. Zoals hierboven besproken, bevat het vaak meer koolhydraten en is daardoor minder geschikt voor katten die carnivoren zijn. Daarnaast kan het leiden tot problemen met de tanden van je kat, omdat de korrels vaak erg hard zijn. Kies daarom naar welke soort voeding jij denkt dat je kat reageert en probeer verschillende soorten uit om te kijken wat bij jouw dier past. 

Voedingsstoffen die katten nodig hebben 

Er zijn verschillende voedingsstoffen die katten nodig hebben om gezond te blijven. Eiwitten zijn hier een belangrijk onderdeel van. Katten zijn namelijk carnivoren en hebben daarom behoefte aan dierlijke eiwitten. Veel droogvoer bevat dan ook meer koolhydraten dan natvoer, wat minder geschikt is voor katten. Natvoer is over het algemeen rijk aan proteïnen en bevat vaak meer vocht dan droogvoer. Dit is belangrijk voor de spijsvertering van je kat. Vetten zijn ook een belangrijk onderdeel van de voeding van je kat. Ze helpen bij het op peil houden van de body temperature en dragen bovendien bij aan een glanzende vacht. Mineralen en vitamines zijn ook noodzakelijk voor je kat. Zoals calcium, fosfor, ijzer, magnesium, natrium, kalium en chloride. Daarnaast hebben katten ook vitamine A, B1, B2, B6, B12, C, D3, E en K nodig. 

Hoeveelheid natvoer per dag 

Dat hangt af van de leeftijd, het gewicht en de activiteiten van je kat. Over het algemeen kan je kat ongeveer 250 gram natvoer per dag eten. Dit is ongeveer 2 à 3 maaltijden per dag. Kittens hebben vaak meer voeding nodig dan volwassen katten en moeten daarom vaker gegeten worden. Ook zijn er verschillende soorten natvoer die speciaal voor kittens gemaakt zijn. Het is belangrijk dat je niet te veel of te weinig voeding aan je kat geeft, omdat dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je dier. 

Extra’s in het natvoer 

Moet je kat bijvoorbeeld meer eiwitten of juist minder eten? Dan zijn er speciale soorten natvoer die hierop aangepast zijn. Er is bijvoorbeeld licht natvoer, dat minder calorieën bevat en dus geschikt is voor katten die wat af willen vallen. Daarnaast is er ook senior natvoer, speciaal voor oudere katten die minder makkelijk kunnen eten of drinken. Dit voer is vaak malser dan andere soorten natvoer en daardoor gemakkelijker te verteren. Er zijn ook speciale soorten natvoer voor kittens en drachtige of lacterende poezen. 

Bewaren van natvoer 

Dat is heel eenvoudig. Bewaar het voer op een koele en droge plek, buiten bereik van je kat. Je kunt het natvoer het beste in de koelkast bewaren en de pot met voeding direct na opening in de koelkast zetten. Let er wel op dat je natvoer niet langer dan 24 uur in de koelkast bewaart, omdat het dan bedorven kan raken. Als je kat niet alles opeet, kun je het resterende voer maximaal twee dagen bewaren in de koelkast. 

Problemen met natvoer 

Met name bij natvoer voor katten is het belangrijk dat je let op de houdbaarheidsdatum. Natvoer bevat vaak meer vocht dan droogvoer en daardoor kan het sneller bedorven raken. Het is dus niet aan te raden om natvoer langer dan twee dagen open te laten staan, ook al zit er nog voeding in de pot. Als je kat toch diarree of braken krijgt na het eten van natvoer, kan dit een indicatie zijn dat het voer bedorven is geraakt. In dat geval moet je direct contact opnemen met je dierenarts, want je kat kan dan dehydrateren. 

 

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *